Geloof en een hoop zonnepanelen

Een artikel van dhr. Ziylan gepubliceerd in het boek: ‘Geloof en een hoop zonnepanelen’. Het artikel gaat over het belang van duurzaamheid en wetenschap in de islam, met uit als uitgangspunt het initiatief om moskeeën duurzamer te maken: ‘Groene moskee’.

Geloof en een hoop zonnepanelen van Kees Posthumus is een praktisch boek om je eigen leven én je kerk te verduurzamen. Overal in Nederlandse kerken zijn mensen op zoek naar een meer duurzame manier van leven. Want wie gelooft in een scheppende God, wil voor de prachtige scheppingzorgen en deze bewaren als een kostbaar geschenk voor volgende generaties, ter ere van de Schepper. De weg naar een duurzame wereld vraagt om een lange adem, om theologie en inspiratie, en om navolgbare voorbeelden.

Een stuk uit het artikel:

Vingerafdruk

Geen voedsel verspillen, bijvoorbeeld. Ziylan: “In de Koran staat: eet en drink, maar verspil niet. Allah houdt niet van mensen die voedsel en water verspillen. Ook dat is een vijand van de natuur, van duurzaamheid.

De schoonheid van de schepping is een thema binnen de Koran. Wij kunnen Allah op drie manieren leren kennen. Ten eerste: de Koran. Ten tweede: de uitspraken en het leven van de profeet Mohammed. Drie: de wetenschap. Wij verdiepen ons in Allah’s schepping, via natuurkunde, biologie, medische en andere wetenschappen. Wij ontdekken dat er wel degelijk iemand moet zijn die alles creëert.

Daarover gaat het volgende verhaal. Mensen vroegen aan de profeet: hoe gaat God ons herkennen op de dag des oordeels, als miljarden mensen bij elkaar komen? Hij kreeg een openbaring: Allah zal kijken naar onze vingertoppen en onderscheid maken. Pas twaalf eeuwen later, in de 18e eeuw, ontdekte men dat elke persoon een unieke vingerafdruk heeft. Dat brengt mensen ertoe zich meer te verdiepen in wetenschap om te leren hoe bekwaam en alwetend de Schepper is.

Reacties zijn gesloten.